Nässelbaguette

Vårbaguette med nässlor bjuder vi på när vi vill ha ett saftigt, segt och rustikt bröd att servera till mat eller bara som det är till en god ost och ett tjockt lager smör.

2 stora baguetter
1/4 paket jäst, 12,5 g
3 1/2 dl vatten
6 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1/2 dl havregryn
2 msk honung eller ljus sirap
2 tsk salt
3 dl nässlor + vatten att koka dem i

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt och honung och rör ordentligt. Häll i mjölsorterna och blanda väl. Kör gärna med degkrokar några minuter. Låt vila under plast i ca 2 timmar. Rör gärna med blöt slev ett par gånger.
Skölj och koka nässlorna ca 5 minuter. Häll av vattnet, salta och mixa till en grön smet. Dela degen i två delar. Vik in nässlorna i degen och snurra sedan slarvigt två baguetter som du lägger på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 1 1/2 timma.
Sätt ugnen på 250°. Grädda i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Vill du nattjäsa din deg använder du istället 3 g jäst och ställer in degbunken i kylen över natten. Ta fram på morgonen, forma baguetter, låt jäsa i 1 timma och grädda lagom till frukost.

Nässlor är inte bara ett ljuvligt vårtecken som ger oss mängder av goda rätter. De är också väldigt nyttiga och innehåller A-, B-, och C-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium. Det är de spöda vårnässlorna du skördar. Vill du laga dessa recept under sommaren använder du bara toppen på de stora nässlorna.
Varför inte laga en nässelsoppa
https://lingonochmusslor.com/2021/04/19/nu-ar-det-var-fira-med-nasselsoppa/
eller en nässelrisotto till helgen? https://lingonochmusslor.com/2021/04/30/fira-valborg-med-risotto-och-chips-pa-nassla/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: