MORIArtys nya med ETt VALNÖTSBRÖd och en stor bit pepparkakscheesecake till

Det här måste ju ändå vara bästa receptet på en lyckad juldag?

Ellen bor i ett hus vid havet, har en mottagning för hypnoterapi och har precis träffat mannen hon tror kan vara den rätte. Det är tidigt att säga men det känns riktigt bra. En restaurangkväll uppför sig Patrick dock märkligt, han svettas, ser sig ideligen om över axel och meddelar att han har något att berätta. Åh, han vill göra slut. Ellen radar direkt upp en massa anledningar i huvudet till att han nog inte var så rätt ändå, men Patrick har något annat att komma med. Han har en stalker och hon  är på restaurangen nu. En gammal flickvän kan inte släppa taget och dyker upp i tid och otid. Ellen tycker det är spännande. Hon frågar och frågar, letar och spanar. Patrick blir mer och mer spänd. Han vill ignorera ut kvinnan ur deras liv. Samtidigt får vi följa Saskia som bara inte kan förstå varför Patrick blir upprörd när hon dyker upp på resor han bokat, ringer, hälsar på hans föräldrar, skickar en flaska vin till jobbet för att påminna om deras favoritvingård. När hon förstår att han menar allvar med Ellen bokar hon raskt in sig på hyponoterapi hos henne.


Liane Moriartys ”Din stora kärlek” balanserar hela tiden mellan hjärtesorg och galenskap. Hur ska Ellen och Patrick hantera detta? Varför ringer han inte polisen, varför berättar inte Ellen för Patrick att Saskia tagit sig in i hennes hus och bakat kakor? Ellens etiska förhållningssätt till hypnos börjar med och mer ruckas, hon använder sina förmågor till behandlingar ingen bett om. Men det är harmlösa saker. Eller?
Moriarty är mästaren på att lägga en tagg i den ljuva buketten, en tagg som inte syns på utsidan men kan skapa stora sår om man råkar komma nära den.

Jag är helt säker på att ett stort valnötsbröd är bästa sällskapet till denna bok. Samtidigt misstänker jag att Saskia bakat denna pepparkakscheescake (åh, kära nån, kommer alltid att göra botten av pepparkaka från och med nu!) med vit choklad om hon bara haft mer tid när hon brutit sig in i Ellens kök!

Vansinnigt välsmakande valnötsbröd


Valnötsbröd med råg

10 gram jäst
300 gram (3 dl) kallt vatten,
330 gram vetemjöl (5 1/2 dl),
60 gram (1 dl) rågmjöl, jag använde Saltås
20 gram (1 msk) honung,
9-12 gram (1 1/2-2 tsk) salt,
100 g valnötter

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan alla ingredienser utom valnötterna. Rör kort tills allt blandats ordentligt och blanda sedan i valnötterna. Viktigt att vänta med nötterna, häller du i dem innan degen blandats finns det risk att mjöl hamnar i vindlingarna i och det blir inte så himla gott.
Låt degen vila 30 minuter. Doppa en sked i vatten och vänd runt degen några varv i bunken. Låt jäsa i 30 minuter. Upprepa vändningsprocessen och jäsningen tre gånger. När du vänt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i 1 timme.

Strö rikligt med mjöl, gärna rågsikt, på en bakduk. Häll ut degen och forma en limpa så som du vill ha den. Vik ihop bakduken till ett löst paket och låt jäsa i en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen har jäst färdigt.

Vänd över degen på en plåt med bakplåtspapper.  Ställ in i ugnen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 235°. Grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.
Njut med en god marmelad eller en skiva ost

Pepparkakscheesecake

Botten
30 stycken pepparkakor finkrossade
75 g smält smör

Mixa ihop kakor och smör till en fin smet. Täck botten på en form med avtagbar kant. Grädda 10 minuter i 175 °

Fyllning:

200 g färskost, naturell

1 1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 ägg eko

1 msk finrivet apelsinskal

2 msk pressad apelsinsaft

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Häll den i formen och grädda i ca 20 minuter i 175 ° Smeten ska st stilla när du vickar på formen. Låt svalna i kyl och servera till en stor kopp kaffe. Det är du verkligen värd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: