Dina vänner som finns där när middagsinspirationen tryter eller när du bara måste fylla huset med doften av nybakt bröd. Ett & annat boktips och hyllningar till naturen tittar också förbi då och då. Härligt att ses!
Nu räknar vi dagarna till en av årets viktigaste högtider: Kanelbullens dag! Jag tycker att jäst ska användas i så små mängder som möjligt. Bullen håller längre och blir saftigare, därför inspireras jag av Martin Johansson recept på knådfria bullar
10 g jäst
250 g vatten
250 g mjölk
150 g smör (kallt, osthyvlas)
150 g strösocker
6 g salt
10 g hel kardemumma (mortlas)
900–950 g vetemjöl special, lite i taget
Blanda allt utom hälften av mjölet till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölet och rör ihop till en deg. Degen ska vara relativt fast, men det ska gå att blanda med en träslev utan större problem. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i rumstemperatur i 1 1/2 timme.
Skrapa ut degen på ett bakbord och vik ihop den till ett paket. Har man ett helt slätt underlag krävs inget mjöl, men man kan fukta händerna lite så klibbar det mindre. Man kan också använda en degskrapa som hjälp. Målet är att man ska få en rektangulär kudde av degen. Täck med plastfolie och låt jäsa cirka 1 1/2 timme.
Kanelfyllning
200 g smör
175 g socker
20 g kanel,
1 msk vetemjöl och en skvätt ljummet vatten. Vispa med elvisp till en smet.
Nu ska degen ha jäst upp en hel del. Mjöla bakbordet och tryck ut degen lite för hand innan du kavlar ut den till cirka 80 x 50 cm. Gör den så jämn och rak som möjligt. Bred på fyllningen och vik den sedan två gånger på längden som man viker ett brevpapper. Vrid sedan på hela paketet så att de öppna ändarna kommer på sidorna. Kavla ut den en aning så att den blir cirka 60 x 25 cm.
Skär strimlor av degen och snurrar
ihop till bullar.
Låt bullarna jäsa cirka 1 timme. De ska jäsa upp ordentligt och vara lite puffiga när man sätter in dem i ugnen. Grädda 10–15 minuter i 225 grader. Ta en titt under en bulle för att se att de är klara.
Pensla bullarna med ägg innan de åker in i ugnen, eller ännu hellre med sockerlag efter gräddning. Sockerlag gör man enkelt medan bullarna står i ugnen; koka upp 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och en tredjedels urskrapad vaniljstång om du råkar ha.
Strö på pärlsocker och njut med ett glas iskall mjölk.