Lunchomelett & egna höns

För några år sedan skaffade vi höns. Ett stort beslut för tidigare stadsråttor. Skulle vi klara det? Var det så svårt som vissa faktaböcker gör gällande? Svaret är så klart; Ja, vi klarar det, Nej, det är inte svårt! Ta hand om är ju det vi människor kan bäst. Annars hade vi inte blivit fler hela tiden!

Hönsen behöver mat och vatten, sittpinnar, värp-och ruvreden, trygghet i form av ett hus, en gård med stängsel både runt och ovanpå samt, i min mening, fri tillgång till utevistelse. Hönor är underbara, nyfikna varelser som gärna går på upptäcksfärd. Vi har några av sorten Lohman eller Leghorn som är vanliga på stora trånga hönseri. Det är dessa som mest uppskattar friheten och som vi ofta hittar spankulerande i en skogsdunge nära huset. Sorg att låsa in dessa liv förpassade att endast värpa åt människorna!

Just nu värper våra hönor totalt noll ägg per dag. Det är lite segt men händer någon gång per år. Drömmer om att hitta det där perfekt ägget i värpredet (eller under en vinbärsbuske, eller i en snickares öppna bagage… Gulorna är osannolikt gula!

Världens bästa lunch är så klart omelett med goda tillbehör.

Vispa ihop två ägg med lite vatten och örtsalt och stek dig en omelett på låg värme medan du hackar samman vad du gillar/har. Mina förslag är röd- vit- eller grönkål, svamp, purjolök, tomater och en stor klick hummus.

Hacka lite örter på toppen och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: