Lördagslyx med langos

Langos är festlig mat men som allt friterat kräver det lite tid och utrymme. Perfekt mat till lediga lördagskvällen. Slut ögonen och låtsas att du är på en sommarfestival på 90-talet…. Skämt åsido, vi har även serverat langos på dotterns födelsedagsfest. Lyxigt och väldigt uppskattat!

Bröden:
25 g jäst

3 dl vatten, 37 grader

1 kall kokt potatis (kan uteslutas)

7 dl vetemjöl, eko

1 tsk salt

1 dl vetemjöl till utbakningen

olja till fritering ex raps eller majs

Lös jästen i vattnet, tillsätt salt och riv ner potatisen. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen för hand eller i maskin tills degen känns smidig. Plasta bunken och jäs i 40 min.

Dela degen i 16 delar eller i så många du vill. Tänk på att bröden ska få plats i frityrkastrullen. Kavla ut till ca 2 cm tjocklek. Jag brukar kavla dem till avlång form. Hjärtform är ju supergulligt kom jag på nu. Jäs 10 min och fitera sedan i 180-gradig olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och pensla sedan med vitlöksolja.
Låt gästerna själva toppa sina langos och njut tillsammans!Vitlöksolja
En riven vitlöksklyfta eller ramslök
1/2 dl oljaToppingförslag
Riven ost
Gräddfil
Finhackad rödlök
Rom, svart och/eller röd
Räkor
Kallrökt lax
Kantareller
PersiljaPublicerad av

Lingon & musslor

Den där kompisen som skickar ett recept på vad du ska laga till middag när du tröstlöst tar tionde varvet i matbutiken när klockan redan passerat hämtningsdag. Hon som vet precis vilken bok du behöver när mungiporna petat nedåt ett tag. Hon som kommit på vad som hjälper när de inte kan sluta störa dig på den där mamman i hockeyn som bara tar fel beslut hela tiden och inte minst hon som vet hur man fixar fest för många utan att värdinnan måste tacka för sig först av alla på grund av utmattning relaterad till festfixarstress. HON ÄR JAG.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s